postheadericon Rendezvények

 

A Magyar Nyelv Napja alkalmából rendezett emlékműsorunkról szóló összefoglalót elolvashatja az alábbi menüpont alatt Magyar Nyelv Napja (pdf)

 

 

alt

 

 
2013. október 3-án a 'Könyves esték'  nyitóprogramjának keretében Dr. Seregi Jánost köszönthettük könyvtárunkban. Professzor úr, aki állatorvosi pályáját Vas megyében kezdte, hivatása során átélt személyes élményeiből is ízelítőt adott.  Az est háziasszonya Tóthné Szabó  Mária A " Kézenfogva Testvéreinkkel" Sárrétudvari Alapítvány elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja végig segítségünkre volt a rendezvény megszervezésében, moderálásában. Az előadó két művét Festetics Imrétől a Bakonyerdő Zrt. állatparkjáig és A székely mén, történetek emberekről lovakról mutatta be, s beszélt az azokban szereplő történetek hátteréről.
A rendkívül sikeres, magával ragadó előadást Rácz Dórika citerajátéka és Eszenyi Imre népdalénekes - a Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör tagjainak- produkciója, valamint a Sárrétudvari Nótakör műsora színesítette, tette feledhetetlenné. Az előadás végén Takács Győző grafikus,  a másodikként bemutatott  mű illusztrátora osztotta meg velünk gondolatait. Dr. Seregi János könyvei megtalálhatóak könyvtárunkban, helyismereti gyűjteményünket gazdagítva.

 

 

 

 

 

 

Országos Könyvtári Napok 2013. október 7.

 

A program címe: roma tanulók az iskolában
alcím:Véleménycsere a cigány tanulók iskolai hátrányaival kapcsolatos társadalmi, oktatáspolitikai és mindennapos osztálytermi tapasztalatokról
 

A program formája/ kiscsoportos beszélgetés: A meghívott pedagógusok ismertették a roma tanulók iskolaihátrányaival kapcsolatos társadalmi, oktatáspolitikai és a mindennapos osztálytermi tapasztalatokat. Bemutatásra kerültek a "Képzett fiatalok Püspökladány város fejlődéséért" című pályázat keretében megvalósuló a fiatalok elhelyezkedését segítő képzések. A programban résztvevő tanulók többnyire sokgenerációs, munkanélküliséggel sújtott, rossz szociokulturális körülmények között élő családokból származnak. A helyi középiskolát képviselő pedagógus ismertette a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Kollégiumi Programjába történő jelentkezést, a tanévkezdési tapasztalatokat. A résztvevő kollégiumi tanulók pozitívan nyilatkoztak az iskola légköréről, a többségnek az érettségi megszerzése a cél, de vannak olyanok, akik valamilyen felsőoktatási intézményben szeretnének továbbtanulni. Összegezve: a tapasztalatcsere jó lehetőséget adott, hogy felhívjuk a figyelmet a roma kultuális örökség átadásának fontosságára, a roma hagyomány megismerésére, egymás elfogadására.

 

 alt

 

 

 

 
 
 
2013. október 17-én Rideg István ny. tanár, irodalomtörténész volt az "Állok szülőföldemen" c. irodalmi est vendége. A rendezvény moderátoraként közreműködött Károlyi Mihály és Lövei Sándor költő.
 
A résztvevőket elsőként Bódiss Miklós és tanítványainak csellójátéka köszöntötte.
 
Az est témája Körmendi Lajos, -a Bereki Irodalmi Társaság alapítójának - írói munkássága. Rideg István karcagi irodalomtörténész Körmendi Lajos világa címmel az író életművet feldolgozó - értékelő - elemző monográfiát készített, amelynek most az első kötetét ismerhettük meg. A kötet az útkeresés, lázongás esztendeit, a felkészülés jellemzőit mutatja be, a könyv zárásaként pedig Körmendi Lajos 1981-ben megjelent első könyvének (Barbaricum. Bp.,1981.) verseit elemzi.
A három kötetre tervezett monográfia Körmendi Lajos pályakezdése (Karcag: Barbaricum Könyvműhely) című első kötete 2012-ben jelent meg.
Az előadó kiemelte, hogy Körmendi Lajos, akit „a Kunság mindenesének” neveznek, életművét a szülőföld, a Nagykunság és a nagykunságiak szeretete hatja át.
 
Az előadás végén Károlyi Mihály moderátor s az érdeklődő közönség kérdezett az előadótól, s meghallgathattuk Lövei Sándor Körmendi Lajosra emlékező versét is.
 
 
alt