postheadericon összefoglalók

 

 2014. november 21.

Piroska Rentsch költői est (pdf)

 

2014. október 31.

Ugron Zsolna: Erdélyi mennyegző (pdf) című regényének bemutatója

 

2014. szeptember 24.

Lőrincz L. László "Kelet varázsa"(pdf)

 

 
2013. október 17-én Rideg István ny. tanár, irodalomtörténész volt az "Állok szülőföldemen" c. irodalmi est vendége. A rendezvény moderátoraként közreműködött Károlyi Mihály és Lövei Sándor költő.
 
A résztvevőket elsőként Bódiss Miklós és tanítványainak csellójátéka köszöntötte.
 
Az est témája Körmendi Lajos, -a Bereki Irodalmi Társaság alapítójának - írói munkássága. Rideg István karcagi irodalomtörténész Körmendi Lajos világa címmel az író életművet feldolgozó - értékelő - elemző monográfiát készített, amelynek most az első kötetét ismerhettük meg. A kötet az útkeresés, lázongás esztendeit, a felkészülés jellemzőit mutatja be, a könyv zárásaként pedig Körmendi Lajos 1981-ben megjelent első könyvének (Barbaricum. Bp.,1981.) verseit elemzi.
A három kötetre tervezett monográfia Körmendi Lajos pályakezdése (Karcag: Barbaricum Könyvműhely) című első kötete 2012-ben jelent meg.
Az előadó kiemelte, hogy Körmendi Lajos, akit „a Kunság mindenesének” neveznek, életművét a szülőföld, a Nagykunság és a nagykunságiak szeretete hatja át.
 
Az előadás végén Károlyi Mihály moderátor s az érdeklődő közönség kérdezett az előadótól, s meghallgathattuk Lövei Sándor Körmendi Lajosra emlékező versét is.
 
 
alt